Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Ενα διαμαντι της μικρης κεφαλαιοποιησης....

Ακριτας....Μια εταιρια διαμαντι της μικρης κεφαλαιοποιησης που δεν εχει αναλυθει απο καποιον……

Ημουν σε διλημμα αρκετες ημερες σχετικα με το αν θα επρεπε να την δημοσιευσω ενω οι αγορες διεθνως βρισκονται σε κριση , αλλα αποφασισα να συνεχισω ακαθεκτος στην πορεια μου και ανεπηρεαστος απο την πτωση στα χρηματιστηρια…..

Ακριτας….(οχι πολλοι υπολογισμοι για πιο ανετο διαβασμα)

Αριθμος μετοχων….13.000.000 μετοχες…
Ελευθερη διασπορα …2,7 εκ μετοχες περιπου….
Λογιστικη αξια (παρα τις απομειωσεις)…..4,65 ε/ μτχ !!!
Δηλ p/bv στο 0,36 και κατω….

Αποτελεσματα 9μηνου 2007 και προβλεψη αποτελεσματων ετους 2007….

9μηνο 2007…..Η εταιρια φαινεται οτι εχει ζημιες και μαλιστα μεγαλες ,δηλ 6,13 εκ ευρω , αλλα στην πραγματικοτητα εχει κερδη και σημαντικα ! οι ζημιες οφειλονταν κατα 100 % στις δικαστικες αποζημιωσεις που εδωσε…..

Κατεβαστε τα αναλυτικα του 9μηνου 2007 και στη σελιδα 5 , πηγαιντε εκει που λεει αστικες αποζημιωσεις . είναι 8,72 εκ ευρω….χωρις αυτά , στην πραγματικοτητα η εταιρια ειχε κερδη προ φορων στα 2,845 εκ ευρω και με φορολ συντελ 25 % , κερδη μετα φορων στα 2,133 εκ ευρω ή 0,16 ε/μτχ κερδη μ.φορων ολα καθαρα…..

Δηλ p/e στο 10 με βαση το 9μηνο όλα καθαρα (δηλ οχι εταιριες ιχθυοκαλλιεργειας , κατασκευων , Αεααπ , μεταλλουργικές και τράπεζες-χρηματοοικον με τις αλχημείες στους ισολογισμούς τους)….

Προβλεψη ετους 2007….

Με βαση τους συντηρητικους υπολογισμους μου , θα βγαλει στο 4ο τριμηνο , ebitda περι τα 2,6 εκ ευρω (οσα περσι ας πουμε γιατι ποτε δεν ξερει κανεις λογω κρισης τί γινεται) , κερδη προ φορων 1,26 εκ ευρω και κερδη μετα φορων στα 0,95 εκ ευρω….

Προσθετοντας και τα 2.133 του 9μηνου , θα εχει καθαρα μετα φορων κερδη στα 3,083 εκ ευρω ή 0,237 ε/μτχ το ελαχιστο…..χωρις τις εκτακτες δικαστικες αποζημιωσεις….

Δηλ θα υπαρχει εταιρια στο Χαα με P/e στο 7 και p/bv στο 0,36 για το 2007 και η κριση θα την επηρεασει ? οι υπολογισμοι ειναι ολοι συντηρητικοι…

Ετος 2008…..

Εδω ειναι κλασικη εφαρμογη λειτουργικης μοχλευσης….ο Ακριτας σαν βιομηχανια , μπορει να μοχλευσει τα κερδη τρομερα με μια μικρη – εστω και 5 % - αυξηση πωλησεων…..δηλ μια αυξηση πωλησεων + 5 % να μην αυξησει τα κερδη + 5 % , αλλα + 50 % και πανω…..δηλ μπορει να μιλαμε του χρονου για εταιρια με p/e στο 4,7 (και χωρις να ανηκει σε εταιριες αμφιβολων ισολογισμων) και θα επηρεαστει από την κριση ?

Και εδω εχουμε εταιρια με ιδιοκτητες ΚΑΜΙΑ σχεση με λαμογια , με τρομερο αντικειμενο , με το καλυτερο εργοστασιο στη ΝΑ Ευρωπη , με επεκταση στη Βουλγαρια μεσα στο 2008 με καινουριο εργοστασιο , με ανταγωνιστες ή σε καταρρευση ή ετοιμους να καταρρευσουν (μονο η Σελμαν και 1-2 ακομα εμειναν να παλευουν) , μαζεμενη σε βαθμο 79 % και με το μεγαλυτερο περιθωριο λειτουργικης μοχλευσης τα επομενα ετη….

Σε 1-2 χρονια , αν αυξησει τις πωλησεις της σε λογικο βαθμο ή ακομα και στασιμες ( αφου θα μειωσει τα χρεη λογω των δικαστικων αποζημιωσεων και τα ακολουθα χρηματοδοτικα ) , θα εχουμε να κανουμε με ενα διαμαντι του Χαα….

Η κριση φυσικα μαλλον δεν θα επιτρεψει παροδικα να φανει η ποιοτητα της εταιριας , αλλα μετα το τελος της , η αδικια στην αποτιμηση της θα διορθωθει ταχιστα….

Ευχαριστω…..

1 σχόλιο:

kallirroil είπε...

Φίλε Maniac,καλησπέρα.Συγχαρητήρια για την αναλύσεις σου.Οσον αφορά την"Ακριτας",θα ήθελα να σε ρωτήσω αν η διαφαινόμενη καμψη της οικοδομικής δραστηριότητας μπορεί να έχει αντίκτυπο και στα κέρδη της και αν ναι,πόσο νομίζεις.Σ'ευχαριστώ πολύ.